• Milyen tartalmakat szeretnél látni.

Észak-Amerikai bajnokság 2005

Publikálta HUN 6
Kategória: Versenyek
dec 18th, 2005
O hozzászólás
1693 Views

Míg a novemberi hideg végképp ellehetetleníti a vitorlázást a magyar tavakon addig Floridában a közel 30 fok és a kristály kék tenger minden vitorlázó álmát beteljesíti.Családomnak és kedves barátomnak Nádi Lajosnak köszönhetően volt szerencsém átélni ennek minden örömét.

Történt ugyanis, hogy a november 4-6. között megrendezett clearwater-i „Finn North American Championships” regattán, egyetlen magyarként képviselhessem hazámat. A hajót a már említett Louietól kaptam, aki edző hajóként használta a Vanguardot. Továbbá egy Hit árboccal és egy North vitorlával mentem.

Szerdán este érkeztünk meg a verseny helyszínére de a hajókat csak másnap reggel pakoltuk le! Dél fele kimentünk egyet edzeni 2-3 órára a Louival, amit nagyon elveztem a 3-4-es északi szélben, ráadásul a hullámok is rendesen magasodtak. Ekkor már láttam, hogy a sebességemre nem lehetett panasz.

Pénteken kezdődött a verseny.

Nevezés, reggeli, köszöntő, kormányos megbeszélés majd 12 kor az első futam mind a 17 hajó részvételével. Az időjárás nem volt olyan jó, mint az előzőnap, bár az északi ismét bejött de csak a harmadik futamra érte el azt az erősséget mint az előző nap. A hullámok viszont eléggé össze-vissza jöttek. A helyezéseim 6, 8, 11.
Miután kimentünk a szokásos slagolás (sósan meg sem lehet elrakni a hajókat), pakolás majd 18:30-kor vacsora a Jacht Clubban.

Másnap újra a klubban reggeli majd 11:00-kor futam. A szél meg gyengébb mint pénteken, az északi csak a második futamra jön meg és csak 1-2 erősségű, ráadásul a döghullámok a harmadik futamra teljesen kicsinálnak. Egyszerűen nem tudtam mit kezdeni velük, jóval lassabb voltam, mint simább vízen.

A helyezéseim: 11, 3, 12.

Elérkezett vasárnap, az utolsó nap.

A szél ugyancsak északról lengedezett 8-15 km/h-s sebességgel és a hullámzás sem volt különösebben említésre méltó. Sajnos a rajtok megint nem sikerültek úgy, mint ahogy az elvárható lenne.

A mezőnyben egyébként komoly csaták voltak, főképp az első tíz hajó között ment éles harc. Ennek áldozata lettem én is, ugyanis a második futamban egy szoros bójavétel során hibáztam, amit akkor nem ismertem el és kióvtak. Hála az égnek ez már nem számított a végső sorrendbe.

Egyébként az utolsó két futamot is – a mind végig magabiztosan vitorlázó- Chris Cook (CAN 41) nyerte, annyi szépség hibával hogy a két futam között az egyik lelkes versenyző kilyukasztotta a hajóját.

Végül is 8. lettem, ami végső soron nem is olyan rossz eredmény főleg ha azt nézzük, hogy az ottani fiúk egész évben, jó körülmények között vitorlázhatnak. Ezennel Clearwater búcsúzik.

K.G.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .