• Milyen tartalmakat szeretnél látni.

Finn Cup Malcesine 2011

Publikálta HUN 6
Kategória: Versenyek
okt 4th, 2011
O hozzászólás
1470 Views

Idén október első hétvégéjén rendezték a Garda-tavi Finn kupát, melyre 55 hajó érkezett 17 országból, így az egyik legerősebb mezőnyű Grade 2-es verseny lett. A már hagyományokkal rendelkező versenyen 2 magyar vett részt Pál Gaszton és Beliczay Márton személyében Litkey Árpád szövetségi kapitány vezetésével.

A versenyen végig gyönyörű idő volt, 20 fok feletti levegő- és kb. 20 fokos vízhőmérséklettel. Az első nap a 11 órai megnyitó után némi halasztással kezdődött, hiszen nem jött meg a déli szél, de 2 óra körül kiküldték a mezőnyt. A megszokottól eltérően most jóval északabbra tették ki a pályát, így nem volt annyira egyértelmű eleinte, hogy melyik lesz a jó oldal. Mire a mezőny kiért a pályára, 7-8 csomós szél fújt, amiben el is próbáltak rajtoltatni, de nem sikerült, hiszen annyira leerajtot raktak ki, hogy nem lehetett kimenni a vonalon, viszont a leebójától már lehetett menni az első pályajelhez. Legalábbis úgy tűnt, hiszen a második rajt már elment, de akik lúvban rögtön kifordultak, azok jártak jól, hiszen a nyugati sziklához közeledve 30 fokot pörgött le a szél és onnan be lehetett érni a mezőny elé a friss szélben. Innentől már nem volt kérdés, hogy mit kell csinálni, lúv rajt, rögtön kifordulás és kopp jobb minél gyorsabban, majd hátszélben ugyanez.

A második futamra se változott a helyzet, csak gyengébb volt a szél, így azt a második körben rövidítették, miután el is fordult a szél 30 fokot. Beliczay Márton 8. és 14. míg Pál Gaszton 15. és 17. helyezést ért el. Másnapra reggel 8 órára írták ki a rajtot, hogy ne a bizonytalan déliben kelljen versenyezni.

Második nap még nem érték a nap sugarai a sziklát sem, amikor kimentünk vízre az olykor 20 csomós szélben. A rendezők, hogy némi változatosságot hozzanak a versenybe, oda tették a pályát, ahol még sose volt lementünk egészen Limone alá a nyugati sziklához. A pályára kifelé menet többszáz szörföst és kite-ost láttunk a tavon keresztbe veretni, fiatalabbak, öregebbek egyaránt. A pályára bő negyed órát kellett hátszelezni, így egy kicsi halasztással kezdett a rendezőség. Mire mindenki kiért, már készen volt a pálya és ment is az eljárás. Az első futam nem volt kérdéses, a bal oldalt kellett húzni 1-1 igazítással.

A második futamra már kicsit gyengült a szél, de még mindig fújt rendesen, viszont bal oldalról kezdett elfogyni a szél és jobbra is pörgött, így a lúvban rajtolók jártak jól a leerajt ellenére, illetve akik a rajt után jobbra nyitottak. Ebben a futamban már végig a jobb oldal fizetett, 1-1 igazítással. Mindkét futam elég hosszú volt, az elsőben jó 25 percet kreuzoltunk, így 75 perc lett a futam, a másodikra kicsit csökkentették a pályát, de még így is majdnem 70 perces volt a futam. Pál Gaszton 16. és 15. míg Beliczay Márton 18. és 19. helyet ment. A korai rajt előnye volt, hogy délben már parton volt a mezőny és volt idő délután bármire. Az utolsó napra is 8 órára tűzték ki a rajtot, a szél kicsit gyengébb volt, mint tegnap és a pályát is a már megszokott helyre tették, kicsit északabbra a klubbtól, a nyugati sziklához közel. Mindkét futamban egyszerű volt a menet, leerajt, kopp bal, hátszélben majdnem ugyanez, illetve következő kreuzban is ugyanez.

Következő futamra nem gyengült a szél, ugyanazt kellett csinálni. Pál Gaszton 13, 11, Beliczay Márton 14, 14. hellyel zárta a napot, így Beliczay Márton a 15, míg Pál Gaszton a 17. helyen végzett a versenyen. 10 órára már a parton volt a mezőny, délben meg már mindenki fel volt pakolva az utánfutóra és meg is volt tartva az eredményhírdetés. A versenyt Gasper Vincec nyerte Pieter-Jan Postma és Michael Maier előtt, a legjobb olasz Filippo Baldassari lett, így ő nyerte az Andrea Menoni trófeát. Idén európában már csak pár nemzeti bajnokság lesz a finneseknek, így gyakorlatilag véget ért a szezon, akiknek sikerült a kvalifikáció a VB-re, ausztráliában folytatják novemberben.

Beliczay Márton

forrás: www.sailing.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .