• Milyen tartalmakat szeretnél látni.

Finnesek az America’s Cup-on

Publikálta HUN 6
Kategória: Egyéb
ápr 4th, 2005
O hozzászólás
1515 Views

A mostani America’s Cupra készülő csapatokban is rengeteg olyan vitorlázót találhatunk, akik finnben tanulták az alapokat, ott tűntek fel, és gyorsan aklimatizálódtak nagyobb hajókban.

A kupavédő Alinghiben ugyan már nincs ott Russell Coutts, de a skipper Jochen Schümann. A kormányos jelenleg Peter Holmberg, aki 1988-ban szerzett olimpiai bronzot finnben. Az Emirates Team New Zealandon két finnes a felelős a hajó vezetéséért: Dean Barkernek nem csak a múltjában van finn, most is indult az olimpián Athénban. Új vetélytársa a kormánynál Ben Ainslie, az aktuális olimpiai bajnok és sokszoros világbajnok.
A Dél-Afrikai Schosholoza legénységének legfontosabb tagja Ian Ainslie (csak névrokona Bennek), aki három olimpián képviselte hazáját, persze finnben. A francia Le Défi skippere Philippe Presti, aki a kilencvenes években számos nagy finn versenyen végzett az élmezőnyben, és az olimpiára is először ebben az osztályban jutott el.
A „legfinnesebb” csapat az újonc olasz +39. A skipper Luca Devoti Sydney ezüstérmese, míg oldalán az agytröszt vezetője Ian Percy a 2000-es olimpiai bajnok. A csapat edzője David Howlett aki még 1976-ban Kingstonban (Montreali Olimpia) képviselte Nagy-Britanniát. A nagyvitorlát a spanyol Rafael Trujillo, athéni bronzérmes trimmeli, vagy ott van a 2003-as vébé harmadik Andrew „Bart” Simpson. Mellettük a legénység tagjai közt találhatunk még jónéhány finnes olimpikont: Xavier Rohart (francia), Michael Maier (cseh), Karlo Kuret (horvát, négyszeres olimpikon),  Antony Nossiter (ausztrál), Alejandro Cola (argentin).
Kevesen tudják, de a Luna Rossa skippere Francesco de Angelis szintén finnben tűnt fel és volt junior Európa-bajnok, mielőtt J-24-ben sorra nyerte volna a világbajnoki címeket.

Az Orcle vezérkarában ugyan nem volt finnesek dominálnak, ám a trimmelők között és a csörlőknél megtaláljuk a háromszoros Új-Zélandi bajnok Ian Bakert és a barcelonai bronzérmes Craig Monkot.

A csapatok még sokat változnak, újak is felbukkannak a következő Louis Vuitton Kupa sorozatig, majd az America’s Cupig. Az viszont biztos, hogy a legjobb volt finnesek közül sokan ott lesznek a sűrűjében.

Ruják István

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .