• Milyen tartalmakat szeretnél látni.

Országos Bajnokság 2013

Publikálta HUN 6
Kategória: Versenyek
szept 22nd, 2013
O hozzászólás
1880 Views

A gyenge szeles kilencedik futammal dőlt el az 57. MVM Finn Országos Bajnokság, mert a befutó után a szél bizonytalanná vált, amelyben a tervezett tizedik futamot már nem lehetett megrendezni..

Az aktuális Európa-bajnok szlovén Vasilij Zbogar Zbogar nagyon figyelt Berecz Zsomborra. Sikerült is legyőznie, és ezzel bebiztosítania az összetett győzelmet. A mögötte összetettben második helyen végző Berecz Zsombor lett újra a magyar bajnok. A horvát Gaspic a kilencedik futamban stílusosan kilencedik helyen befutva kiesőt gyártott, így nem előzte meg a futamban negyedik Bereczet.

Az ötszörös Masters világbajnok cseh Michael Maier a végére lemaradt a dobogósoktól, viszont senkitől nem kellett féltenie a negyedik helyét.

A magyar bajnoki ezüstéremért folytatott harcban Pél Gaszton a kilencedik futammal végképp bebiztosította helyét az így bronzérmes Beliczay Marci előtt.

Mögöttük, az összetett versenyben hetedikként, magyarok között  negyedikként végzett a felnőttek között Haidekker Elemér. Kitűnően vitorlázott végig, és fölényesen lett a legjobb junior. Magabiztosan győzte le a Dél-Afrikai, háromszoros olimpikon Ian Ainslie, aki tavaly második volt a bajnokságon.

A bajnokság első igazán gyengeszeles futamát az ebben mindig nagy specialista Szilvássy Attila nyerte. Ő ezzel hatalmasat ugrott előre az összetett listán, a kilencedik helyre, és ő lett a mastersek, a 40 éven felüliek bajnoka.

Mögötte második helyen Rick Gergő (MVM SE) ért célba, aki mindent megtett, hogy bajnoki pontot szerezzen klubjának a hazai pályán. Balszerencséjére a második kieső miatt, amelyet a kilencedik futam teljesítése érvényesített, az éppen elért legjobb futameredményével is romlott az összetett helyezése. Mivel Ian Ainslie is már beleszámít a magyar bajnokságba, így végül Ricky csak a hetedik  lett a magyar bajnokságon. De ez is remek eredmény, hiszen ő csak alkalmanként finnezik, viszont nagyon sokoldalú versenyző.

Ők végeztek az 54 hajót számláló mezőnyben az első tízben az elmúlt évek talán legszínvonalasabb, legizgalmasabb magyar bajnokságán.

A Mastersek versenyében a magyar bajnok Ian Ainslie lett Szilvássy és Huszár Géza előtt. A Grand Mastersek, vagyis 50 feletiek legjobbja Székely Antal lett, aki még a Szöuli Olimpián képviselte Magyarországot. Mögötte Bartos Zoltán és Demeczky MIhály szerzett érmet. A Grand Grand Mastersek, a hatvan felettiek háromfős mezőnyében pedig Farkas József diadalmaskodott az Orfői-tó képviseletében.

Még az utolsó versenynap előtti este a finnesek évi rendes gyűlésüket tartották. A versenyzők megköszönték az idei kiemelkedően színvonalas rendezést a verseny fő szervezőjének, az MVM SE szakosztályvezetőjének, dr. Ugron Gáspár Gábornak. Ehhez ugyebár nem kellett hivatalos fórumot vagy túl bonyolult értesÍtési módozatot keresni, csak oda fordulni hozzá a gyűlésen, hiszen az első 1934-es Kékszalag győztesének dédunokája nem utolsó sorban lelkes résztvevője is a versenynek, tagja a magyar finnes flottának.

De köszönet illeti a hibátlan hátteret adó rendező gárdát, a Fluck Bence vezette versenyrendezőséget, A szintén résztvevő Rick Gergelyt, a klub mindenesét, Mayer Tivadart a kikötőmestert, Rövid Évi irodavezetőt, és még sorolhatnánk bőséggel a neveket, akik ezért a nagyszerű rendezvényért dolgoztak és dolgoznak. Nem mellesleg tőle telhetően jó szeleket biztosítva a Balaton is kitett magáért, ahogy azt az MVM tavaszi és őszi versenyein mindig szokta.

A Magyar Finn Osztályszövetség szombat esti gyűlésén a versenyzők a bajnokság 2014. évi helyszínéül Keszthelyt választották. A finnesek immár bő húsz éve rendezik  a többi osztálytól önállóan bajnokságaikat, lehetőség szerint minden évben más-más balatoni vagy Velencei-tavi helyszínen.

A jövő évi házigazda a Keszthelyi Phőnix Kikötő, közismert nevén a “Libás” lesz. Ott van a Team Proximo és ezzel Berecz Zsombor vitorlás otthona. Reméljük addig Zsombi jó eredményekkel tovább javítja rohamosan erősödő nemzetközi renoméját, és még az ideinél is erősebb mezőny gyűlik össze majd a Balatonra.

MVM Finn OB 2013 Végeredmény

Ruják István

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .