• Milyen tartalmakat szeretnél látni.

Velencei Tavi Nemzetközi Vitorlás Hét 2006

Publikálta HUN 6
Kategória: Történelem
júl 8th, 2006
O hozzászólás
2680 Views

Agárdi hét a visszatérő szemével

Június 22-25. között a Sikló és a Finn hajóosztály versenyzői gyűltek össze Agárdon, a négynapos nemzetközi hétre. A verseny a Sikló osztály magyar bajnoksága, a Finneseknek 1,2 szorzójú ranglista verseny. Siklóban 26, Finnben 17 hajó nevezett.
Csütörtök délelőtt kánikula, és reménytelenül szélcsendes idő fogadta a hazai, balatoni és Fertő-tavi versenyzőket. Az optimisták reménykedtek, hogy talán délután még vitorlázhatunk, de reális esély a szélre igen csekély volt.
Délután 2 óra körül érkezett egy kis északi bríz, amire a verseny főrendezője Horlay Béla a mezőnnyel rámozdult. Először a Sikló osztály rajtolt, majd rá 5 percre a Finn mezőny. Jól kirakott vonalon lee-ben Pallay, Varga Lajos és én próbáltuk elkapni a rajtot, majd a szléfordulókkal feljebb-feljebb lépkedve értük az első bólyához. Pallay elsőnek, én másodiknak, majd Varga L. Sipos P. és a többiek. A raumok erős rángatással és nem sok helycserével teltek. A második krajcban szélre vitorlázás taktikája számomra kapásból a 2-ról az 5. helyet jelentette. A hátszélben gyengülés, majd rövidítés – az utolsó raumos kör elhagyása – következett. Pallay nyert, Varga L. 2., Beliczay Marci 3.
A befutó után a Bft. 2-es, néha 3-as északi visszatért, így a 2. rajt következett. Rajt hasonló pozíciókban, hasonló taktikával szintén másodiknak éretem fel, raumok, rángatás, stb… majd a további körökben a 2. helyemet tartva értem be. Varga L. 3., Sipos újra 4.
Pénteken szintén gyenge északiban kezdtünk, egy számomra rosszul elkapott rajt után Sipos P. ért fel elsőnek, majd 5 hajó után érkeztem. A raumok után a 2. krajcban 5-6. helyről Bartos Zoli a szúnyog sziget felé borított, ami mind a szakaszon, mind a futamban számára az első helyet jelentette.
A 4. futamban lúv rajttal, Sipossal, Varga Lajossal és Pallayval csatázva elsőnek értem fel, és a 2. Vargát végig nem eresztve 3 kör és 13 év után Finnben futamot nyertem.
5. futam hasonlóan kezdődött, az első bóját elsőként vettem, de Pallay szép vitorlázással a 2 krajcban megevett. Első Pallay, 2. Schőmer, 3. Varga l.
A nap utolsó futamának fáradtan, a napsütéstől leéve, még mindig 30 fokban fogtunk hozzá. A szél becsületére az egész futam alatt kitartott, és Pallay-t segítette a versenyen a 4. futam és a verseny megnyeréséhez. Sipos 2. Schőmer, majd Varga a további sorrend.
Az utolsó futam előtt az összetett 2. helyre Siposnak és nekem maradt esélyem, 2 pont előnnyel. Utánunk Varga L. és Beliczay Marci következett.
A szombat reggel szélcsendben, a versenyrendezők esélytelen nyugalmával és egy kiadós reggelivel kezdődhetett. 10 óra után, gyenge keletiben indultunk a pályára. Egy óra várakozás után hol a keleti, hol az északi próbálkozott, amelyekre a főrendező pályarakással derekasan rámozdult, a versenyzők és a zsűri szkeptikus tagjainak visszafogott derültségére. Végül a keleti szél a főrendező oldalára állt, és dekken ülős, néha gurtnizós futam bonyolítását engedte meg. A rajt utáni tisztázást követően Pallay, Schőmer, Varga volt a sorrend, de Sipos is szépen tartotta magát. A 2. körben Sipost egy hazai versenyzője büntette, ami számára az összetett 2. hely reményét is szétoszlatta. A futamban a sorrend már nem változott, így Pallay 5 első helyezéssel nyerte a versenyt.
A partra érkezés után fél órával a tó kisimult, és a versenypálya átadta helyét a fürdőzőknek.

Schőmer Dávid
(HUN-55)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .